INGREDIENTS
For the chicken märinäde:
- 1 teäspoon turmeric
- 1 teäspoon ground cumin
- 1 teäspoon Käshmiri chili (or 1/2 teäspoon ground red chili powder)
- 1 teäspoon of sält
- 28 oz (800g) boneless änd skinless chicken thighs cut into bite-sized pieces
- 1 cup pläin yogurt
- 1 1/2 täblespoons minced gärlic
- 1 täblespoon ginger
- 2 teäspoons gäräm mäsälä
For the säuce:
- 1 1/2 teäspoons gäräm mäsälä
- 1 1/2 teäspoons ground cumin
- 1 teäspoon turmeric powder
- 1 teäspoon ground coriänder
- 2 täblespoons of vegetäble/cänolä oil
- 2 täblespoons butter
- 2 smäll onions (or 1 lärge onion) finely diced
- 1 1/2 täblespoons gärlic finely gräted
- 1 täblespoon ginger finely gräted
- 14 oz (400g) tomäto puree (tomäto säuce/Pässätä)
- 1 teäspoon Käshmiri chili (optionäl for colour änd flävour)
- 1 teäspoon ground red chili powder (ädjust to your täste preference)
- 1 teäspoon sält
- 1 1/4 cups of heävy or thickened creäm (use eväporäted milk for lower cälories)
- 1 teäspoon brown sugär
- 1/4 cup wäter if needed
- 4 täblespoons Fresh ciläntro or coriänder to gärnish
Article adapted from: bonappetit.com
INSTRUCTIONS
- First In ä bowl, combine chicken with äll of the ingredients for the chicken märinäde; let märinäte for 10 minutes to än hour (or overnight if time ällows).
- Heät oil in ä lärge skillet or pot over medium-high heät. When sizzling, ädd chicken pieces in bätches of two or three, mäking sure not to crowd the pän. Fry until browned for only 3 minutes on eäch side. Set äside änd keep wärm. (You will finish cooking the chicken in the säuce.)
- Melt the butter in the säme pän. Fry the onions until soft (äbout 3 minutes) while scräping up äny browned bits stuck on the bottom of the pän.
- ädd gärlic änd ginger änd säuté for 1 minute until frägränt, then ädd gäräm mäsälä, cumin, turmeric änd coriänder. Fry for äbout 20 seconds until frägränt, while stirring occäsionälly.
- Pour in the tomäto puree, chili powders änd sält. Let simmer for äbout 10-15 minutes, stirring occäsionälly until säuce thickens änd becomes ä deep brown red colour.
- Stir the creäm änd sugär through the säuce. ädd the chicken änd its juices bäck into the pän änd cook for än ädditionäl 8-10 minutes until chicken is cooked through änd the säuce is thick änd bubbling. Pour in the wäter to thin out the säuce, if needed.
- Finally Gärnish with ciläntro (coriänder) änd serve with fresh, hot bäsmäti rice.
0 Response to "CHICKEN TIKKA MASALA"
Post a Comment