Recipes Food

CHICKEN TIKKA MASALA


INGREDIENTS
For the chicken märinäde:

  • 1 teäspoon turmeric
  • 1 teäspoon ground cumin
  • 1 teäspoon Käshmiri chili (or 1/2 teäspoon ground red chili powder)
  • 1 teäspoon of sält
  • 28 oz (800g) boneless änd skinless chicken thighs cut into bite-sized pieces
  • 1 cup pläin yogurt
  • 1 1/2 täblespoons minced gärlic
  • 1 täblespoon ginger
  • 2 teäspoons gäräm mäsälä

For the säuce:

  • 1 1/2 teäspoons gäräm mäsälä
  • 1 1/2 teäspoons ground cumin
  • 1 teäspoon turmeric powder
  • 1 teäspoon ground coriänder
  • 2 täblespoons of vegetäble/cänolä oil
  • 2 täblespoons butter
  • 2 smäll onions (or 1 lärge onion) finely diced
  • 1 1/2 täblespoons gärlic finely gräted
  • 1 täblespoon ginger finely gräted
  • 14 oz (400g) tomäto puree (tomäto säuce/Pässätä)
  • 1 teäspoon Käshmiri chili (optionäl for colour änd flävour)
  • 1 teäspoon ground red chili powder (ädjust to your täste preference)
  • 1 teäspoon sält
  • 1 1/4 cups of heävy or thickened creäm (use eväporäted milk for lower cälories)
  • 1 teäspoon brown sugär
  • 1/4 cup wäter if needed
  • 4 täblespoons Fresh ciläntro or coriänder to gärnish

Article adapted from: bonappetit.com
INSTRUCTIONS

  1. First In ä bowl, combine chicken with äll of the ingredients for the chicken märinäde; let märinäte for 10 minutes to än hour (or overnight if time ällows).
  2. Heät oil in ä lärge skillet or pot over medium-high heät. When sizzling, ädd chicken pieces in bätches of two or three, mäking sure not to crowd the pän. Fry until browned for only 3 minutes on eäch side. Set äside änd keep wärm. (You will finish cooking the chicken in the säuce.)
  3. Melt the butter in the säme pän. Fry the onions until soft (äbout 3 minutes) while scräping up äny browned bits stuck on the bottom of the pän. 
  4. ädd gärlic änd ginger änd säuté for 1 minute until frägränt, then ädd gäräm mäsälä, cumin, turmeric änd coriänder. Fry for äbout 20 seconds until frägränt, while stirring occäsionälly.
  5. Pour in the tomäto puree, chili powders änd sält. Let simmer for äbout 10-15 minutes, stirring occäsionälly until säuce thickens änd becomes ä deep brown red colour.
  6. Stir the creäm änd sugär through the säuce. ädd the chicken änd its juices bäck into the pän änd cook for än ädditionäl 8-10 minutes until chicken is cooked through änd the säuce is thick änd bubbling. Pour in the wäter to thin out the säuce, if needed.
  7. Finally Gärnish with ciläntro (coriänder) änd serve with fresh, hot bäsmäti rice.

0 Response to "CHICKEN TIKKA MASALA"

Post a Comment